Orpheus Instituut (Gent) verwerft prestigieuze ERC-onderzoeksbeurs

De  ‘European Research Council’ (ERC) heeft een substantiële onderzoeksbeurs van € 1.5 mio toegekend aan pianist Paulo de Assis,  senior-researcher aan het Orpheus Instituut in Gent. Nooit eerder reikte de ‘European Research Council’ een ‘Starting Grant’ uit aan een artistiek onderzoeksproject. Het Orpheus Instituut treedt op als Host Institution en reikt de nodige begeleiding en expertise aan. Met de Europese beurs zal Paulo de Assis binnen het Orpheus Research Centre in Music (ORCiM) de komende jaren een onderzoeksteam uitbouwen dat baanbrekend werk zal verrichten op het vlak van experimentele muziekuitvoering en vernieuwde concepten van interpretatie. Dit zal leiden tot nieuwe wegen voor muziekuitvoering, met een impact zowel op het concertpodium als in het muziekonderwijs. De ERC verleent dit jaar aan 536 beloftevolle Europese topresearchers – waaronder 18 in België – een ‘Starting Grant’. Met deze steunmaatregel – met een totaalbudget van € 800 miljoen – wil de Europese Commissie een nieuwe generatie toponderzoekers binnen Europa lanceren. De geselecteerde projecten beslaan een uiteenlopende waaier aan onderzoeksgebieden en thema’s. Binnen de categorie ‘Social Sciences and Humanities’ werden 100 projecten van de 1030 aanvragen geselecteerd, maar het is voor het eerst dat een artistiek onderzoeksproject wordt gehonoreerd met een ERC-beurs.

Hiermee verwerven het Orpheus Instituut en zijn onderzoeker niet enkel de hoogste erkenning inzake onderzoek in Europa, maar verstevigen ze tevens de positie van het onderzoekscentrum als pionier en voortrekker in het relatief jonge werkveld van artistiek onderzoek in de kunsten.

Paulo de Assis (1969, Portugal) is pianist, muziekhistoricus, onderzoeker en docent. Sinds 2009 werkt hij als Senior Researcher aan het Centre for the Aesthetics and Sociology of Music (CESEM) in Lissabon, waar hij onderzoek verricht rond ‘Composition, Performance, Experimentation’.  Hij is – als ORCiM Fellow – tevens verbonden aan het Orpheus Instituut, waar hij werkt aan twee onderzoeksprojecten: ‘Towards an understanding of experimentation in artistic practice’ en ‘Beyond experimentation: broadening contexts’.

De titel van het onderzoeksproject dat steun ontving van ERC luidt: MusicExperiment21. Experimentation versus Interpretation: exploring New Paths in Music Performance in the Twenty-First Century.

Het Orpheus Instituut in Gent organiseert sinds 1996 een laureaatsopleiding en introduceerde in 2004 het eerste doctoraatsprogramma voor uitvoerende musici,  componisten en improvisatoren (docARTES) in Vlaanderen. Naast onderwijsactiviteiten biedt het Orpheus Instituut ook een internationaal forum aan praktijkgericht onderzoek in muziek. In mei 2007 richtte het Orpheus Instituut daartoe het Orpheus Research Centre in Music (ORCiM) op, uniek in Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s